Testin Adı: RETIKULOSIT
Sinonim: retik
Çalışma Zamanı: Pazartesi,Salı,Çarşamba,Perşembe,Cuma,Cumartesi,Pazar
Sonuç Verme Zamanı: 2 saat sonra
Numune Türü: EDTA’lı Tam Kan, –
Numune Miktarı: 1250 Mikrolitre
Numune Kabı: Mor Kapak – K2-EDTA|Mor Kapak – K3-EDTA
Numune Özellikleri: Kan Örneği EDTA’ lı tüpe alındıktan sonra tüp mutlaka birkaç defa alt üst edilmelidir. EDTA’ lı tam kan örneğinden ideal olarak 2 saat içinde retikülosit çalışılmalıdır. Sporcularda Doping kontrolünde ve adli vakalarda Retikülosit testi 36 saat içinde çalışılmalıdır .Patolojik örneklerde ( lösemi, lenfoma, talasemi vb) tam kan örneğinin stabilitesinin farklı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Sonuç raporunda mutlaka beklemiş örnekten çalışıldığı yazılmalıdır (1) 1. Zini, Gina. “Stability of complete blood count parameters with storage: toward defined specifications for different diagnostic applications.” (2013): N-A.
Son Numune Kabul Saati: 19:30
Hastanın Hazırlanması: 8 -10 saatlik açlık gerektirir. 2 yaşından küçük çocuklarda numune beslenme saatinin hemen öncesinde alınmalıdır.
Çalışma Yöntemi: Flow Cytometry
Kullanımı: Retikülositler olgunlaşmalarını henüz tamamlamamış eritrositlerdir ve sitoplazmaları ribozom kökenli RNA artıkları bulunur. Retikülositler kemik iliğnde (Kİ) oluşur. 3-3.5 gün kemik iliğinde olgunlaştıktan sonra periferik kana geçerler ve 1 gün sonra da tam olgun eritrosit halini alırlar. Retikülosit sayısı, Kİ’nin anemiye yanıtını, bir diğer deyişle ilikteki eritropoetik aktiviteyi gösterir ve anemilerin sınıflandırmasında , nutrisyonel anemilerin tedavisinde tedavi cevabını takipte ve Eritropoetin tedavi takibinde kullanılır. Ret. alt parametreleri ise: Ret-He: pediatride demir eksikliği tedavi cevabında kullanılır IRF: kemik iliği nakli sonrası erken engraftman cevabını gösterdiği yönünde çalışmalar bulunmaktadır
Numune Stabilite Özellikleri: Oda Isısı(20-25 °C) 8 Saat|Buzdolabı(2-8 °C) 72 Saat