Testin Adı: PROLAKTIN
Sinonim: Prolactin
Çalışma Zamanı: Pazartesi,Salı,Çarşamba,Perşembe,Cuma,Cumartesi,Pazar
Sonuç Verme Zamanı: 4 saat sonra
Numune Türü: Serum, –
Numune Miktarı: 900 Mikrolitre
Numune Kabı:
Numune Özellikleri: Pıhtılaşmanın tamamlanması için tüpler oda sıcaklığında 30 dakika bekletilmelidir. Santrifüj öncesi bekleme süresi 2 saati geçmemelidir. Örnek 5 – 10 dakika 1000 – 1300 g arasında santrifüj edilmelidir. Santrifüj edildikten sonra jel içeren tüplerin dondurulması önerilmemektedir.
Son Numune Kabul Saati: 17:00
Hastanın Hazırlanması: Yüksek dozda biotin (> 5 mg/gün) tedavi alan hastalarda son biotin uygulamasının ardından en az 8 saat geçmeden numune alınmamalıdır.Prolaktinin salgılanması epizodlar halinde gerçekleştiğinden ve 24 saatlik bir döngüye tabi olduğundan, prolaktin tayin edilirken, ölçülen konsantrasyonun kan numunesinin ne zaman alındığına bağlı olduğu dikkate alınmalıdır. Uyandıktan en az 3-4 saat sonra numune alınmalıdır. Prolaktinin serbest bırakılması, emzirme ve stres ile fizyolojik olarak hızlandırılır. Ayrıca, çeşitli farmasötik ürünler (ör. dibenzodiazepinler, fenotiazin), TRH ve östrojen, serum prolaktin konsantrasyonlarında yükselmeye neden olur. Prolaktinin serbest bırakılması dopamin, L-dopa ve ergotamin türevleri tarafından inhibe edilir. Çeşitli endokrinolojik hastalıkları olan veya gebe olan kadın hastaların serumunda makroprolaktin bulunduğu çeşitli yayınlarda bildirilmiştir. Çeşitli immünolojik testlerle monomerik prolaktine (22-23 kD) göre serum makroprolaktinlerinin saptanmasında farklı dereceler bulunduğu da açıklanmıştır. Bu durum Hiperprolaktineminin saptanmasının kullanılan immünolojik teste bağlı olmasına neden olabilir.
Çalışma Yöntemi: ECLIA
Kullanımı: Hipofizer tümörler, amenore, galaktore, infertilite ve hipogonadizm değerlendirmesinde yardımcı olarak ve prolaktin-üreten tümörlerin tedavi takibinde kullanılır
Numune Stabilite Özellikleri: Oda Isısı(20-25 °C) 5 Gün|Buzdolabı(2-8 °C) 14 Gün|Dondurucu(- 20 °C) 180 Gün
Lab. Kodu: 211